»Jeg elsker den her kulde!« udbryder Katrine Ejby Bidstrup på vej op fra et dyp i Østersøen.
Øjeblikke forinden sad hun omsluttet af varmen i saunaen i Snogebæk bade- og saunaklub. Nu fryder hun sig over kuldegyset, mens vinden skaber krusninger på vandet.
Katrine Ejby Bidstrup er en del af De Kreatives Forretning. Et kooperativ, som tilbyder coaching, mentor- og gruppeforløb til kreative og kunstnerisk skabende. Jeg har sat hende stævne for at få hendes bedste tips til, hvordan kunsthåndværkere og designere kan komme ud over rampen, og gøre en forretning ud af deres kunst, så omverdenen kan få glæde af det, de skaber.
Katrine Ejby Bidstrup har kvitteret med en invitation til Bornholm, hvor hun bor. Sammen besøger vi tre steder, der danner rammen om hendes arbejdsliv som coach og keramisk billedhugger.
Vi starter her i saunaen, fordi det er et sted, som Katrine Ejby Bidstrup kommer for at skabe forbindelse til kroppen. Og det er vigtigt, fordi:
»Hvis ikke vi trives og har det godt, kan vi ikke drive vores virksomhed og udvikle vores kunstneriske praksis på den lange bane.«
Når vi snakker udvikling af en bæredygtig forretning, er det altså der, vi starter. Med velværen.
Arbejdsglæde og trivsel er grundæggende for en stærk forretning
Katrine Ejby Bidstrups første råd til kunsthåndværkere og designere, der vil dele deres værker med omverdenen, er at værne om egen trivsel.
Det kan måske lyde som en floskel, men i sine coachingsamtaler ser hun det igen og igen:
At hendes klienter behandler sig selv på måder, som de aldrig ville acceptere, at en chef i en mere konventionel virksomhed gjorde det.
Derfor er det så vigtigt et råd for hende at give videre. At huske at passe på sin medarbejder, altså på sig selv. Det er der mange, som er passionerede omkring at skabe, der glemmer netop det, og sætter urimelige eller urealistiske krav til sig selv. Glemmer at holde pause, endda at holde fri, at passe på sind og krop.
»For nyligt fortalte en keramiker-veninde mig om en episode. Hun havde støbt hele dagen, og nået alt det, som hun havde sat sig for. Det fortalte hun stolt til sin kollega, som svarede ‘har du støbt hele dagen? Det er godt nok dumt!’, fordi det er så hårdt for kroppen at håndtere støbeformene,«
Det er vigtigt med gode arbejdsforhold. Det kan være nærende måltider, at undgå for meget støj – og at sikre god siddekomfort:
»Køb den gode stol!« siger Katrine Ejby Bidstrup med et tonefald, der signalerer, at det er et råd, hun har givet meget gange. »Du skal sidde på den mange gange!«
Kom ud af hulen og få nogle reaktioner
Den keramiske billedhugger forstår sig på glasurer, men lige så vel på forretningsmodeller.
» Lidt ligesom, at kunstneren kan have stereotype forestillinger om forretningsmanden, så har jeg lidt et outsiderperspektiv på det at være kunstnerisk skabende« siger Katrine Ejby Bidstrup, nu inde i saunavarmen.
Hun er nemlig uddannet fra Det Kongelige Akademis program for kunsthåndværk. Men inden da gik hun på Copenhagen Business School (CBS), hvorfra hun har en bachelor i erhvervsøkonomi og psykologi.
Umiddelbart kunne det lyde som to vidt forskellige verdener. Men Katrine Ejby Bidstrup ser lige omvendt på det. Det er koblingen af de to, der indeholder et potentiale for forandring. Både i forhold til den enkeltes trivsel – og i vores samfund.
»Jeg har ikke et ønske om at lave om på nogen kunstner, kunsthåndværker eller designer. Men det jeg oplever nogle gange, og som jeg synes, er synd, det er, når nogle, der er helt vildt dygtige mangler viden om, hvordan de omsætter noget af deres passion for håndværket, så omverdenen også kan få glæde af det.«
At være stærkt passioneret for sit håndværk kan drive én til at skabe. Men det, der får andre til at interessere sig for ens værker, kan være noget helt andet.
Hvordan du omsætter din værdi til noget, som andre kan få glæde af, handler netop om at forstå din modtager, forklarer Katrine Ejby Bidstrup.
»Ikke alle er interesserede i at købe dine værker, men hvad har dem, som vil, til fælles? Hvis du forstår det, vil det være lettere for dig at komme ud over rampen.«
Derfor er dette hendes opfordring:
»Kom ud af hulen og få nogle reaktioner. Tag på markeder, besøg nogle forhandlere. Læg dit produkt i hånden på folk, og få dem til at fortælle, hvad de tænker. Eller endnu bedre: Få dem til at tale om dit arbejde med andre, uden at du blander dig.«
Kunstnere er værdiambassadører
Efter et par dyp i vandet klæder vi om, pakker vores våde håndklæder sammen og går fra badebroen tilbage ind mod havnen. Selvom det er hendes job at lære kunstnerisk skabende om forretningstricks, så er det ikke fordi, at Katrine Ejby Bidstrup går og synes, at de skal fortrænge deres kunstneriske side i bytte for et businessmindset. Tværtimod:
»Kunstnere kan bidrage med et helt andet blik på, hvad der har værdi i vores samfund. Og det er der behov for,« siger Katrine Ejby Bidstrup.
For kunsthåndværkere og designere er det, som hun kalder »værdiambassadører.« Gennem deres virke spreder de viden om materialer og forbrug, og minder omverdenen om værdien af det langsomme, det unikke og det sanselige i en digitaliseret verden.
”Den vidensdeling sker for eksempel, når den kreative selvstændige laver udstillinger, talks og er på de sociale medier,” forklarer Katrine Ejby Bidstrup.
»Derudover skaber det kreative skabelsesrum for mange et frirum. Så når man udbyder kurser eller andet, hvor folk kan opleve effekten af kunsthåndværket, så er det med til at at rykke folk.«
Vi sætter os ind i hendes bil med kurs mod hendes værksted.
Fællesskaber løfter den enkelte
Vi er ankommet til det værksted på havnen i Nexø, som Katrine Ejby Bidstrup deler med tre andre kunsthåndværkere og en masse både, som står inde for vinteren.
Her praktiserer hun selv det råd, som hun nu giver videre. Nemlig, at det er vigtigt at opsøge fællesskaber.
»Når du er selvstændig kunstner, så er du alene om rigtig mange ting. Derfor er det så vigtigt ikke at være det hele tiden.«
Derfor skal man huske at prioritere kaffepauserne med fagfæller eller sparringspartnere, som forstår ens situation og kan støtte én.
Vil man gerne ud over rampen som kunsthåndværker og designer, kan det at opsøge fællesskaber være et vigtigt første skridt mod at nå længere ud med sin kunst.
»Når du taler med andre mennesker om dit arbejde, så er der pludseligt én, der kender et sted, som kunne være rigtigt for dig at udstille, en person, som kunne være god for dig at række ud til, eller et legat, som du ville være lige den rette til at søge,« forklarer Katrine Ejby Bidstrup.
Spørgsmålet er så, hvordan man finder et fællesskab at tage del i, hvis man ikke lige har fået et netværk forærende i form af en uddannelse eller en arbejdsplads.
Det kender Katrine Ejby Bidstrup alt til. Da hun startede sin virksomhed Bidstrup Bodies, gik hun stadig på Copenhagen Business School. Her kunne hun nemlig komme i praktik i egen virksomhed. Med sin i konteksten lidt usædvanlige forretningsidé lærte hun at omsætte teori til praksis, men også hvor meget der er at lære fra mennesker, som ser verdenen på en lidt anden måde end man selv gør.
»Det vigtigste er faktisk ikke at være kræsen. Men huske at se potentialer i dem, du møder.«
»Dem, som kan hjælpe én videre, ligner ikke nødvendigvis én selv. Og dem, man kan hjælpe, laver ikke nødvendigvis det samme som én selv,« understreger Katrine Ejby Bidstrup.
»Jeg tror, at den bedste måde at skabe en netværksgruppe på, som er den helt rigtige for dig, det er at række ud til dem, som du gerne vil være i fællesskab med,« siger Katrine Ejby Bidstrup med tryk på du’et. »I den kan I forventningsafstemme om format, forpligtigelser og engagement, og lade det stå sin prøve, før I igangsætter noget større.«
I sin praksis arbejder Katrine Ejby Bidstrup med de såkaldte fejl, altså skår og sprækker, der kan komme i arbejdet med materialet, og sætter spørgsmålstegn ved, hvornår noget er ødelagt.
Katrine Ejby Bidstrup tror ikke på det perfekte, heller ikke på perfekte fælleskaber, og slet ikke på, at de kommer til os uden at værner om dem.
»Du skal være villig til at afsætte tid til faktisk at møde op og bidrage til det fælles rum.«
At indgå i fællesskaber handler nemlig ikke kun om at få noget fra andre.
»Det er også meget meningsfuldt at kunne hjælpe andre.«
Skab realiserbare mål
»Ja, du kan godt holde til at spise havregrød. Men du bliver nødt til at spørge dig selv hvor længe,« siger Katrine Ejby Bidstrup. Vi sidder ved spisebordet i det anneks, der hører det hus, hvor hun bor med sin kæreste og sin 1-årige datter, som hun kalder »skumfidusen.«
Huset købte de, da Katrine Ejby Bidstrup var kommet ind på Det Kongelige Akademi. For skulle hun studere her, så ville hun også slå sig ned her. Udgangspunktet skulle ikke være midlertidighed, hun ville gøre det rigtigt. Så hun flyttede.
Hendes tredje råd til kunsthåndværkere og designere, som gerne vil give omverdenen mulighed for at få glæde af deres ting, handler om at træffe beslutninger, som holder på den lange bane. Med havregrøden som metafor forklarer Katrine Ejby Bidstrup, hvorfor det er vigtigt:
»De færreste har lyst til at spise havregrød i et helt liv. På et tidspunkt skulle der jo gerne komme nogle blåbær på den grød. Så det er vigtigt at gøre sig det klart, hvor længe man kan og vil gøre det. Og ikke mindst hvorfor man gør, som man gør.«
Når man skal planlægge sit arbejdsliv som kunsthåndværker og designer, råder Katrine Ejby Bidstrup én til at huske at sætte sig mål, som det er muligt at handle på. Har man for eksempel en stand på en messe, kan man ikke egenhændigt bestemme, hvor meget man får solgt. Men man kan i højere grad selv styre, om man får talt med nye, potentielle samarbejdspartnere.
At tænke langsigtet kræver øvelse, selv for en keramiker med speciale i erhvervspsykologi.
»Noget af det, som jeg bliver ved med at have svært ved i min egen virksomhed er prissætning.«
Men det indrømmer hun gerne.
»For i virkeligheden bekræfter det mig bare i, at der er brug for os i De Kreatives Forretning.«
3 råd til den kreative selvstændige
Husk pauserne. Lav for eksempel en struktur med faste fridage eller på forhånd fastlagte tidsrum, hvor du holder pause.
Vær selvstændige sammen. Opsøg fællesskaber med personer, som forstår din situation og kan støtte dig på din vej.
Sæt dig mål, du kan indfri. Vær din egen bedste chef og sæt langsigtede mål, som er realistiske og rimelige.
Katrines tips til videre læsning
Bogen ’Pause Power” af Pia Hauge gør os klogere på pausens værdi. Læs mere her
I ‘De Kreatives Forretning Podcast’ giver vært Signe Sylvester og gæster råd og vejledning til kunstnere og kreative. Podcastserien findes her
På De Kreatives Forretnings hjemmeside blogger kooperativets medlemmer og gæster om alt fra kunstnerøkonomi, kunstens værdi og tips og tricks til at dele sin kunst på sociale medier. Følg med her
Læs også…
Tema: Kunsthåndværkets scener
Branchen efterlyser en kunsthal dedikeret samtidens kunsthåndværk og design. Med dette tema sætter Formkraft fokus på kunsthåndværkets udstillingssteder og kuratorer. Hvilken betydning har de små og store udstillingssteder? Hvem kuraterer kunsthåndværk- og designudstillinger? Hvordan kommer kunsthåndværkerne selv ud over rampen?
