Tanja Kirst. Officinet. Planted 2023
Tanja Kirst, Planted. Fotograf Nanna Navntoft
Anmeldelse

Et kalejdoskop af væv


Man skal gå på kryds og tværs igennem Tanja Kirsts installation af vævede tæpper i Officinet for at begynde at opdage den for alvor. Der er et særligt spil mellem forsiderne og bagsiderne af de forholdsvis små tæpper, som man kun kan opdage ved at bevæge sig omkring i rummet – måske også sætte eller lægge sig lidt på gulvet. Så træder den kalejdoskopiske effekt frem, hele det poetiske sammenstød mellem farvefelter og typer af overflader, der omdefinerer og forvandler den samlede komposition i rummet, når man selv skifter position.

Tanja Kirst Udstilling Bredgade 66 Tæpper - Citrus, Tang, Alger og Hamp
Tanja Kirst væver med fibre baseret på citrus, tang og ananas.
Foto: Nanna Navntoft

Lyset er en vigtig medspiller i installationen. De ophængte billedtæpper kaster skygger hen over gulvet, som flytter sig i løbet af dagen og på den måde er sit eget særegne solur. Det er tydeligt, at Kirst er inspireret af konstruktionismens leg med geometrien i sine tæpper, og sjovt nok danner skyggebilledet helt tilsvarende elegante former, en slags lyset konstruktionisme. Vi er vant til at tænke på både billeder og væv som todimensionelle flader, men Tanja Kirst hænger ikke sine billedtæpper på væggen, hun lader dem i stedet indtage rummet.

Tanja Kirst. Officinet 2023.
Tråd skabt af kasserede citron- og appelsinskaller – med samme teknik som viskose baseret på træmasse – er skinnende og let, og når den væves sammen med hamp, giver det et helt nyt udtryk til den normalt matte hamp.
Foto: Nanna Navntoft

Der er mange dimensioner i den lille udstilling. Som titlen Planted antyder, har Tanja Kirst et intenst forhold til planteriget og de mange nye muligheder for at skabe plantebaserede tekstiler, som udvikles i disse år.

Hendes afgangsprojekt fra Designskolen i 2018 gjaldt nye kreative måder at bruge hamp på, men hun har siden udvidet sortimentet med fibre baseret på citrus, tang og ananas. Tråd skabt af kasserede citron- og appelsinskaller – med samme teknik som viskose baseret på træmasse – er skinnende og let, og når den væves sammen med hamp, giver det et helt nyt udtryk til den normalt matte hamp. Kirst udnytter både i de enkelte tæpper og i den samlede komposition spillet mellem grove og glatte flader, der enten suger lyset til sig eller reflekterer det.

Og så er der selve vævningen, som er udført på TextielLab i Tilburg i Holland. Jacquardvævningen gør det muligt at lade tæpperne være dobbeltsidede, og oven i kommer så teknikken med at spænde væven op med sorte og hvide tråde, så Kirst kan opnå en effekt ved at væve på enten sort eller hvidt. Det giver de allerede dobbelte tæpper et spil mellem positive og negative felter, fordi farverne manifesteres så forskelligt på sort og hvidt.

Planted: fibre baseret på citrus, tang og ananas. Tanja Kirst
En vævet oversigt over Tanja Kirsts farvepalet
Foto: Nanna Navntoft

På den ene væg i rummet hænger en vævet oversigt over Tanja Kirsts farvepalet og ligner vævningens periodiske system. Den er et godt billede på mødet mellem systematisk udforskning og kreativ iscenesættelse i Kirsts univers. Det basale arbejde er at afprøve og videreudvikle de æstetiske muligheder i nye typer af fibre, men æstetikken har sin egen urkraft, som fører hende ud af laboratoriet og ind i visionære universer.

Planted er et fint eksempel på, at fremtidens bæredygtighed og den store grønne omstilling ikke betyder, at vi skal give afkald på æstetikken og leve nypuritansk.

Forhåbentlig vil klimabevidste institutioner hyre hende til at skabe endnu større tæpper af disse nye tekstiler – måske som rumdelere, der kan bløde store, kølige offentlige rum op? Eller måske til spændende scenografier? Planted er et fint eksempel på, at fremtidens bæredygtighed og den store grønne omstilling ikke betyder, at vi skal give afkald på æstetikken og leve nypuritansk. Vi skal tværtimod have mere æstetik og poesi ind i den materielle verden, skabt af materialer, som ikke belaster planeten.

Planted af Tanja Kirst kan ses i Officinet til og med 29. januar 2023.
Tirsdag-søndag kl. 12-16, torsdag kl. 12-17

Officinet
Danske Kunsthåndværkere & Designere
Bredgade 66
1260 København K.

Læs mere om udstillingen

Bio

Tanja Kirst er uddannet kandidat i tekstildesign fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og har en Bachelor i Fine Arts – Painting and Printmaking fra Glasgow School of Art i Skotland.

Kirsts afgangsprojekt fra Det Kongelige Danske Kunstakademi modtog Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond af 1968. Efterfølgende modtog hun prisen ”Årets Talent” ved Design Awards i 2018 og nomineringerne ”Young Talent” ved Danish Design Awards 2019 samt ”Årets Kunst-håndværker” ved Design Awards 2020.

Kirst har studeret og arbejdet med analog og industriel tekstildesign i Japan, Paris, Holland, Skotland og Italien og arbejder i spændingsfeltet mellem forskning, produktudvikling og kunstnerisk arbejde.

Tanja Kirst

 

Mere viden i arkivet

Arkivet på Formkraft rummer mere viden. Søg på relevante emneord og find frem til artikler. Eksempelvis:

Bæredygtighed

Tekstil

Jacquardvæv

Materialer