I udstillingen forenes en bred vifte af materialer og teknikker, der spænder fra vævning, tekstiltryk og broderi til grafisk design, bogbinding, håndlavet papir, ler, foto, video og lyd. Denne alsidighed er med til at skabe en holistisk fortælling, hvor hver detalje – uanset om det er et proces billedtapet, en skitse eller et færdigt værk – bidrager til en samlet oplevelse af helhed og foranderlighed. Det blå er her ikke blot en farve, men et grundstof, der binder rummet sammen og fremkalder en følelse af både nærvær og forundring.
Det naturlige forårslys, der strømmer ind gennem Willemoesgades vejtræer, spiller en afgørende rolle. Lyset forvandler løbende rummet, og installationernes udtryk ændrer sig i takt med solens bane. Denne interaktion mellem lys og farve skaber et dynamisk miljø, hvor rummet selv bliver en aktiv deltager i udstillingen. Publikum opfordres til at blive en del af denne proces – medbring din egen bog eller pc, sæt dig på den blå pude i vinduet, og oplev hvordan rummet forandrer sig i takt med tiden og de kreative impulser fra gruppen.
Om udstillingen
GESAMTKUNSTVÆRKSTED
20. MARTS – 26. APRIL 2025
Gruppen BLÅ HÅND består af kunsthåndværkere: Helle Rude Trolle er væver og tekstilkunstner. Helle Vibeke Jensen er bogkunstner, grafiker, illustrator og designer. Mette Salomonsen er grafisk designer. Malene Kristansen er print- og farvedesigner. Maria Hagerup er grafisk designer. Joy Vasiljev er bæredygtig tekstilproducent.
TIL:VÆRKS
Livjægergade 28
2100 København Ø
Udstillingens konceptuelle udgangspunkt er en abstraktion af dagligstuen, et rum, der oprindeligt fungerer som boligens værksted, som her genopfindes og fornyes. Elementer fra den velkendte hverdag – klokkestrenge, tapeter, versionering af juleplatten, vaser, og endda en skøn reference til bornholmeruret og tidens gang ved lyden af vanddråbers kontinuerlige vertikale fald og derefter møde med den horisontale flade – væves ind i fortællingen og giver rummet en imødekommende, intim og genkendelig karakter. Det er en nyskabende fortolkning af, hvordan vi kan se på de ting, der omgiver os, og hvordan de kan få en ny æstetisk og meditativ dimension.
BLÅ HÅNDs samarbejde er tydeligt i udstillingens hele fremtoning. Gruppen, bestående af kunsthåndværkere med forskellige faglige udgangspunkter, har i dialog og krydsbefrugtning sammen udviklet et holistisk værk, hvor både sårbarhed og styrke er tydelige elementer. Medlemmerne har gensidigt udfordret hinanden og afprøvet nye praksisser – en proces, der illustreres af billeder og skitser fra værkstedsarbejdet og skulpturer der sætter kontraster i spil, som hårde materialer og organiske forme. Her bliver “at sætte nålen fri i broderiet” et symbol på en kreativ proces, der hele tiden er under udvikling, og som ligesom livet selv aldrig står stille.

Udover de permanente installationer tilbyder udstillingen et rigt program med arrangementer, der understøtter den interaktive og dialogbaserede tilgang. I udstillingsperioden vil to medlemmer af Blå Hånd være til stede, og der afholdes blandt andet blå mandagsmeditationer, hvor publikum kan lære af de udstillende kunsthåndværkere, og inviteres til at stille spørgsmål om deres praksisser. Programmet omfatter også en blå kalligrafi-performance med Watanabe Fugaku, onsdag den 26. marts samt en tesmagning med te fra det nærtliggende Sing Tehus – elementer, der udvider den sanselige oplevelse og indbyder til refleksion over, hvordan farven blå både kan berolige og inspirere.
Det, der gør Gesamtkunstværksted særligt fascinerende, er udstillingens foranderlighed. Rummet er et levende udstillingsværk, hvor nye tilføjelser og transformationer sker løbende i takt med publikums interaktion og de kreative indspark fra Blå Hånd. Denne dynamik understreger, at mestring og værdiskabelse i kunsthåndværk er en proces uden faste grænser – en proces, hvor samarbejde og fællesskab er afgørende. Det er et udstillingsmiljø, der afspejler livets uforudsigelighed og den konstante udvikling, der kendetegner både kunst og hverdag.
Samlet set er GESAMTKUNSTVÆRKSTED en inspirerende og tankevækkende udstilling, der formår at forene fortidens traditioner med nutidens eksperimenterende tilgang til kunsthåndværk. Det er et univers, hvor det blå ikke blot er en farve, men et grundlæggende element, der skaber en dybdegående dialog mellem lys, materialer og sanseindtryk – en dialog, der både engagerer og udfordrer beskueren. Det er et inspirerende mødepunkt, der inviterer til refleksion, deltagelse og fordybelse – en sand fejring af, hvordan lysets og farvens skiftende nuancer kan give os nye indsigter i både os selv og verden omkring os.
Læs mere…
Tema: Kunsthåndværkets scener
Branchen efterlyser en kunsthal dedikeret samtidens kunsthåndværk og design. Med dette tema sætter Formkraft fokus på kunsthåndværkets udstillingssteder og kuratorer. Hvilken betydning har de små og store udstillingssteder? Hvem kuraterer kunsthåndværk- og designudstillinger? Hvordan kommer kunsthåndværkerne selv ud over rampen?
