Vi fornemmer det alle sammen; det er årets første forårsdag, alt dufter pludselig anderledes, luften flimrer. Vi får det for varmt, knapper de tunge vinterfrakker op og lader os forføre af øjeblikkets skønhed, – inden vi træder ind ad døren til det nye galleri, Hello, the Roses og fordyber os i den tyske smykkekunstner Bettina Speckners værker. Objekter til krop, bord og væg.
Det er kunsthistoriker Marie Gellert Jensen, der har taget initiativ til at etablere galleriet, motiveret af et passioneret ønske om at udfylde et tomrum på den danske kunstscene og (gen)skabe et nyt fokus på smykkekunsten i Danmark med et internationalt udsyn. Marie Gellert Jensen vil invitere og udstille kunstnere, der arbejder med smykket ud fra en konceptuel, undersøgende og multidisciplinær tilgang og introducere nye danske og internationale kunstnere, nye anskuelser samt undersøge nye måder at præsentere denne gruppe af kunstnere og deres vigtige fortællinger og udtryk.
Fra udstilling til udstilling vil Marie Gellert Jensen udvikle et udstillingsdesign, som går i dialog med kunstnerens univers og understøtter værkerne æstetisk.
Hello, the Roses
Marie Gellert Jensen åbnede i sommeren 2024 kunstgalleriet Hello, the Roses. Hun har 13 års erfaring fra den danske/internationale kunstverden, bl.a. hos Galleri Nicolai Wallner og fire års tilknytning til Griegst huset.
Bettina Speckner
March 8 – April 12, 2025
Åbningstider
Onsdag- fredag: 12.00 – 17.00
Lørdag: 11.00-15.00
– og efter aftale
Adresse
Vester Voldgade 110
1552 København K
Midt i udstillingslokalet er der til denne udstilling konstrueret et enkelt “arbejdsbord”, med en bordplade malet i en af kunstnerens yndlingsfarver, en sart grå-grøn farve. Bordpladen er monteret i en let skrå vinkel, værkerne er ved at forlade bordet, de er på vej ud i verden. På lokalets ene væg hænger 5 små kompositioner med drømmeagtige motiver, skarabæer der vandrer fra solen og ned over bjergene, togskinner der peger mod fortiden og fremtiden, frem og tilbage.
Vi befinder os i Bettina Speckners værksted i Übersee, netop i det øjeblik hvor alle elementerne i hendes poetisk surrealistiske og lidt drømmeagtige kompositioner har fundet deres rigtige plads. De er klar til at komme ud i verden og gå i dialog med nye vægge og kroppe. Det enkle udstillingsdesign med de underspillede detaljer er velvalgt, retter vores fokus på værkerne og skaber en klar og frisk atmosfære. Vi indånder den rene bjergluft.
På “arbejdsbordet” ligger der 19 smykker, et udvalg af Bettina Speckners delikate og stem-ningsmættede smykker, skabt i perioden 2015-2025. Det er små, bærbare kompositioner, ofte med metalelementer, hvor Speckner har anvendt fire gamle fotografiske teknikker – ætsning, grave-ring, fototransfer og tryk – til at overføre detaljer fra sine egne fotografier.

Med sit kamera fikserer Speckner dagligdagens særlige øjeblikke, dem som skiller sig ud, rummer en eksotisk skønhed eller en rolig mættet atmosfære. Det vigtigste for Speckner er, at motiverne formidler en følelse af tidløshed, og det gør de, for tiden står stille i hendes frosne landskaber. Vi kan dvæle ved skønheden i øjeblikket, i en uendelighed. Solens første solstråle over bjergtoppene, tulipanen der netop folder det første blad ud, eller taber det sidste. Morgendisen letter så længe det skal være.
Hver gang mit øje fanger det næste smykke, sendes jeg til en ny verden, som virker bekendt. Speckner mestrer til fulde at indfange og formidle de små tidsløse øjeblikke. Alligevel sidder jeg tilbage med fornemmelsen af noget konfliktfyldt i Speckners ønske om at indfange det tidsløse øjeblik og brug af fotografiet, fordi det netop dokumenterer et øjeblik, der er passeret. Det samme gælder brugen af de gamle fotografiske overføringsteknikker med farveholdninger i sepia og gråtoner. De peger bagud i tiden på en lignende måde.
Men der opstår nye gådefulde fortællinger, når Speckner bringer disse smukke fotografiske metal elementer i samspil med andre objekter. Det er små genstande, hun har fundet undervejs på sine gåture i de lokale omgivelser eller købt på rejser rundt i verden, sten, ædelsten, fossiler, brugte plastikdimser og muslingeskaller. Genstande der har fanget hendes opmærksomhed fordi de besidder nogle særlige kvaliteter.
Speckner lægger alle disse små skatte på det store arbejdsbord derhjemme, og over tid “finder de hinanden”. Alle elementerne er sidestillede i de fredfulde kompositioner. Det handler ikke om at forskønne fotografiet med guld og diamanter, men at skabe en spænding og dynamik imellem elementerne med de særlige kvaliteter de hver især repræsenterer, form, farve, symbolik og teksturer. Det er det, der har hendes interesse.

De 4 smykker i udstillingen, hvor der ikke indgår fotografiske elementer i kompositionerne, forbliver imidlertid i mine tanker længe efter, jeg har forladt udstillingen. De får mig til at reflektere over tid som begreb på en anden måde. Det er virkelig stærke værker.
Ud af krusedulle-tegninger, som jeg selv typisk automattegner, når jeg keder mig, skaber Speckner et par øreringe og et halssmykke. De fremstår som forstørrede udsnit af håndens hurtige bevægelser i slowmotion.
Vi bruger for meget tid på sociale medier, når vi keder os. Tiden forsvinder i et sort hul. Et par øreringe med to nærmest symmetriske pilespidser skabt i hånden af et menneske i stenalderen, må have taget uendelige mængder af tid at lave, men ingen tid at regne i forhold til de 2 stykker rav, naturen har formet over millioner af år.
Koralbrochen, der knopskyder i plastik, peger i al sin skønhed på det faktum, at vi har forurenet vore smukke jord i en grad så vores egen overlevelse er truet. Der er spor af mikroplast overalt, også i vores hjerner.
De smykker ville jeg gerne bære med mig ud i verden og starte samtaler om, hvordan vi kan bruge vores tid mere konstruktivt og mindre skadeligt. Skønheden i smykker er ikke uvæsentlig, skønhed kan redde liv og skabe håb. Sving forbi galleriet i Vester Voldgade, det er balsam for sjælen.
Bettina Speckner
Bettina Speckner (f.1962) smykkekunster, født i Offenbach, Tyskland.. Bor og arbejder i Übersee sydøst for München ved Chiemsee.
Hun begyndte sine billedkunststudier på Kunstakademiet i München i 1984 i en periode med fokus på selvopdagelse og selverkendelse i den kunstneriske arbejdsproces. I studietiden rettede hun sit fokus mod kropsidentitet, krop/handling & tid/rum som hos kunstnerne Rebecca Horn, Marina Abramowich. Efter studier hos Daniel Spoerri, skiftede Speckner studieretning til Smykkelinjen. Læs mere
Faglige referencer
Bettina Speckner arbejder med flg. 4 fotografiske teknikker:
1: Fotoætsning på zinkplade
2: Fototransfer – foto tryk overført til emalje
3: Ferrotypi
4: Alutype
Læs også ..
Tema: Kunsthåndværkets scener
Branchen efterlyser en kunsthal dedikeret samtidens kunsthåndværk og design. Med dette tema sætter Formkraft fokus på kunsthåndværkets udstillingssteder og kuratorer. Hvilken betydning har de små og store udstillingssteder? Hvem kuraterer kunsthåndværk- og designudstillinger? Hvordan kommer kunsthåndværkerne selv ud over rampen? Læs mere
