CLAY-Keramikkens-Magi-billede-2-foto-Ole-Akhoej-
Keramikkens Magi. Foto: Ole Akhøj. Clay.
Interview

Fornyelse – eller historisk værdi på Clay


Hvad er jeres seneste erhvervelser på CLAY?

Vores seneste tre køb er værket ’I morgen’ af keramikeren Camilla Thorup i forbindelse med en udstilling på CLAY. Dernæst en krukke af billedhuggeren Bjørn Poulsen, købt hos en gallerist. Og endelig en række historiske værker fra skønvirkeperioden, herunder porcelæn af bl.a. andet Effie Hegermann-Lindencrone, købt på auktion.

Hvordan blev disse indkøb finansieret?

De er udelukkende finansieret af fonde og museets venneforening. Vi er nemlig ikke et statsanerkendt museum, og har derfor – i modsætning til de statslige og statsanerkendte museer – ikke nogen budgetter til erhvervelser. Derfor har vi en meget lille økonomi til indkøb.

Hvem har mandatet til at træffe beslutningerne om de konkrete erhvervelser?

Det har direktøren i samråd med det faglige team.

Hvad bestemmer valget af værker?

Museet er et museum for keramisk kunst, kunsthåndværk og design. Vi forsøger at sikre, at vores samling afspejler dette og dermed afspejler indkøbene museets mission. Værkerne skal tilføre vores samling noget, der ikke er repræsenteret i forvejen eller have en historik, som gør det relevant i vores historiske samling. Vi lægger vægt på, at det skal være værker, vi kan se udstillet på vores museum. Værker kan dog blive fravalgt, hvis de er i for dårlig stand.

Vi indkøber som udgangspunkt primært værker af keramik, men erhverver også værker og genstande, der står i relation til keramikken eller vores historiske samlinger fra Royal Copenhagen og Bing & Grøndahl.

Hvordan prioriterer man mellem de mange værker, der findes på markedet?

Vi holder os orienterede om den aktuelle danske keramikscene, om keramikere og tendenser samt om auktioner over den ældre keramik. Dertil får vi en del henvendelser fra keramikere selv, gallerister eller private, der ønsker at donere værker eller samlinger til museet. I 2024 modtog vi for eksempel en stor samling af 1800-tals porcelæn fra Hempels Samling, der supplerer vores historiske samling fra Royal Copenhagen og Bing & Grøndahl.

Museerne fortæller

Når en kunsthåndværker eller designer får værker optaget i en museumssamling, er det en stærk anerkendelse. Men hvem bestemmer egentlig, hvad der hører hjemme på museet – og hvordan foregår det? Formkraft ser nærmere på udvælgelsesprocesserne hos fire museer for kunsthåndværk og design i Danmark.

Læs mere